Go to Top

Ham

Ham

Denne fine, lille bog udmærker sig især ved den krybende uhygge og utrygge stemning.

Mystikken breder sig allerede fra første side: Uffes storesøster sidder nemlig under sit skrivebord og vil ikke komme ud. Nå, ja, pigen er 12 år, så det er nok bare noget begyndende teenage-sløvsind, kan man godt komme til at tænke. Men hurtigt udvikler situationen sig, og Uffe ønsker, at hun bare var blevet under sit skrivebord – for nu begynder det med dyrene …

Søsteren udviser en høj grad af paranoia og hævder, at hun får beskeder fra Ham: Dyr skal straffes, og der er strøm i stikkontakterne. Uffe er bare en usikker dreng, som mangler venner, og hans trygge havn er den indtil nu stabile og velfungerende familie. Han og moren finder et pindsvin i haven, som de begynder at fodre – dog uden at søsteren ved. Det er nok bedst, mener moren.

En dag, da Uffe kommer hjem fra skole, er Kikki væk, og alt bliver fremmed, også derhjemme.

Forfatteren mestrer at holde læserens nysgerrighed fanget gennem hele bogen, uden dog at komme med forklaringer på, hvorfor tingene sker; det må læseren selv studse over. Sproget er dejligt let og humoristisk – selvom bogen er så uhyggelig, som den rent faktisk er. De sociale personportrætter er spot on og meget rørende.

Selvom bogen nok kategoriseres som ungdomslitteratur, så gemmer den på en god, lille læseoplevelse for voksne læsere også.

Forfatter: Mette Eike Neerlin
Forlag: Høst & Søn
Sideantal: 124