Go to Top

Køkkenhaver i halmballer

Hvis du er havenørd som mig, så bør du virkelig tage et kig på denne nye havebog. Det lyder faktisk lidt for tosset til at være sandt, men den grøntsagsglade amerikaner er så overbevist i sin sag, at man ikke kan undgå at blive revet med: Som titlen antyder, så hævder han, at så godt som alt med fordel kan dyrkes i halmballer.

Dyrkning i halmballer er i og for sig ikke noget nyt – men forfatteren Joel Karsten har gennemprøvet og forfinet sin teknik gennem mange år, og i denne bog deler han alle sine tips og tricks med læseren. I al sin enkelhed skal man skaffe nogle små halmballer, altså den gode, gammeldags slags, som man kan håndtere uden en traktor, vande og gøde dem, og så skulle de være klar til dyrkning af afgrøder.

Fordelene ved metoden skulle være mange: hævet arbejdshøjde, næsten intet ukrudt, gode forhold for især de rodfrugter, som har brug for løs jord for at nå deres sande potentiale, færre skadedyrsangreb og mindre tungt arbejde.

I min have står der i skrivende stund omkring 80 halmballer, forberedt efter Karstens anvisninger. Personligt synes jeg, at forarbejdet har været lidt krævende, men hvis jeg fra nu af nærmest bare kan læne mig tilbage og se halmballerne blive grønnere og grønnere uden at skulle røre en finger mere, undtagen når jeg skal høste de enorme grøntsager, så er det helt klart det værd – og det vil tiden jo vise.

Bogen er i hvert fald forfriskende nytænkende og dejligt illustrativ. Der er en god håndfuld nyttige tips til havebrug, som også kan bruges, selvom man ikke vælger halmballemetoden. Billederne i bogen supplerer teksten fint, og anvisningerne er nemme at følge.

Forfatter: Joel Karsten
Oversætter: Christina Charny Justesen
Forlag: TURBINE forlaget
Sideantal: 144